2012. október 17., szerda

élek, avagy halok

Szeretteink, Barataink, Elvtarsak es Elvtarsnok!

Jatekra hivjuk Onoket!

Kecskemetrol jottem. Hires mestersegem cimere: WR.
..
Basszus, csaltam. Ugy sem talaljatok ki, egyreszt, mert angol, masreszt, mert ket angol szo betui.. :)
Na, de a megfejtes: Waiter and porteR.

Igy hat, hogy most ujra kezembe fogtam a pennat, vagyis a touchpad-et es a klaviaturat, az interuniverzalis palatablam fole gornyedve elmeselem, hogy milyen pincer is vagyok. Aztan egy kis izelitot adok a "talan hordarnak forditando" porterkedesbol.

Mint ahogy azt mar tudjuk, egy hotelben dolgozom. Ugynoksegen keresztul, igy ritkan elkuldenek mashova is dolgozni. (Ismetles a tudas anyja.) De maradjunk a bazisnal.
A hotelen belul van egy banketinges resz, ahova az angol kiralyok es elokelosegek, orosz carok, magas rangu kinai hadvezerek, indiai sejkek, es meg sokan masok jonnek mindenfele banzajra, hogy ingyen jol tudatmodositsak magukat alkohol altal. Melle sokfogasos kajat kapnak, olykor elozenet.
Mindezt en, es ha tobb szazas vendegsereget szolgalunk ki, akkor kb. meg 40 masik pingvinjelolt szervirozza.
Ha kevesebb, mint 1-2 szaz, akkor en, es meg rajtam kivul 20 pingvinjelolt...
Persze megkulonboztetendo a wine waiter es a food waiter, ugyanis en csak az olukbe teszem a magatehetetlen nepeknek a ruhaszalvetat, majd elejuk rakom azt, amit itt elokelo kajanak hivnak. Hat en egyiket se ennem meg. Aztan elveszem eloluk azt, amit altalaban nem esznek meg.. "..tudod Bugsy?! Igen fonok, bunko.."
A masik pincerfajta a piaval latja el a jo nepet.. persze, ha latom, hogy onallositottak magukat az asztalomnal ulok, es mar nem birnak ki egy percet sem pia nelkul, akkor besegitek... na nem a fogyasztasban..
Szoval hogy is nez ki egy ilyen este.
A vendegek megerkeznek, es kapnak, termeszetesen ures poharakat, hogy koccinthassanak a viszontlatas oromere. Miutan nagy nehezen megtalaljak az asztalukat, ami mellett olyan fess fiatalemberek allnak, mint en, egymast is felfedezik. Udvariasan egymasra mosolyognak, es miutan a formasagoknak eleget teve megkezdik a helohogyvagyjol?! parbeszedet, megkerdezik egymas nevet. Neha tudjak mar valami korabbi banzajrol. Ebben az esetben megmaradnak csak a helohogyvagyjol resznel. De altalaban nem ez van. Mivel ugye olyan neveik vannak, mint peldaul a Weather, ezert nem ertik egymast, hogy miert kezd el az idojarasrol beszelni a masik, mikor a nevet kerdezte.. ezert a bunkosag legcsekejebb erzeset is megtagadva odahajol a szemben allo delikvens nevjegykartyajahoz, es egy percig tanulmanyozza, hogy mikent is kene szolitania az elkovetkezendo egy oraban a mellette ulo tagot. Aztan elfogyasztanak eloetelkent egy-ket nevjegykartyat. Az asztalhoz ulve zavar latszik a fejukon. Rezben az elfogyasztott ures poharak miatt, reszben, mert elottuk tenyleg ures kristalypoharak vannak. Egy bazinagy, mi masnak, mint a viznek, egy kozepes a vorosnek es az az icipici mindmegette... na jo.. bocsi, mar faradok.. szoval a fehernek. En, mint aki elokeszitette nekik ezt a sok.. mindent, nehezen kulonboztetem meg mi mire van.. hat meg ok.. aztan mikor meglatjak a 9 evoeszkozt... haha.. "na most mutasd meg Pitkin"..es egy kis ures tanyer.. amugy nagyon pofasan nez ki, es hihhetetlen, de mindig idoben rajonnek, hogy mi miert van, es milyen sorrendben. Biztos puskaznak egymasrol.. Ahham, az a Dzso ott sregen jobbra a kis kest fogta meg eloszor az ures tanyerrol..a koztunk ulo nocske meg magabiztosan utana csinalja.. akkor ennek most biztos igy kell tortennie.. legyen hat.. fogjuk meg akiskesit neki az ures tanyerrol.. Je.. ez a gyerek itt kenyerecskeket visz korbe.. hat ezert kellett a kis tanyer, meg a kis kes rola.. jee bakfitty, vaj is van kiteve az asztalra..
Aztan igy sorban rajonnek, hogy mi mire valo.. gondolom.
A puccos teritekrol annyit, hogy aztan percek mennel el arra, hogy a tanyert elejuk tudjam tenni, amin mellesleg a kaja csak 10ed reszen van...

Aztan felszolgaljuk a kavet a desszert utan.. stb.
Mikor ez megvolt, elkezdjuk behordani a motyokat a konyhaba. Persze azok a finomsagokkal teli poharak mind mind csak a legvegen kerulhetnek le az asztalrol, hiszen a vendegek oromeert mindent cseppel meg kell dolgozni, hogy veletlenul se a kaja rossz emlekevel tavozzanak.

Persze ma mas volt. Ma allofogadas volt. Es 5 allomason volt 5 fele kaja. A csoki fondue tetszett a legjobban a pillecukorral, meg mindennel mi keznek labnak ingere. Javasolni fogom a kovetkezo szilveszterre Andorekhoz. Amelyiken mar en is ott leszek, mert ugye ketseges a mostani hazamenetelem.
Itt ket csoportban dolgoztunk. Voltak az "eltakaritosok" es voltak, akik az edessegeket szolgaltak fel. Nem kerdes, hogy en mit csinaltam. Mona Lisa-val egymasra mosolyogtunk, es ot lefestettek, engem meg beraktak desszertet szervirozni.

Na, akkor azt igertem, hogy lesz egy kis izelito a porterkedesbol is.
A vendegeket hazazavartuk, pincerkent lecsupaszitottuk az asztalokat. Ezeket az asztalokat es a tomenytelen mennyisegu szekeket a porterek teszik oda, ahova tenni kell oket. Ekkorra a pincerek nagy reszet hazakuldik, es maradnak azok, akiket szivesen visszatartanak meg a fonokok a jo es gyors munkajuk remenyeben.
Ennek koszonhetoen tudjak a nevem, barmennyire nem kepesek kimondani s betuvel a vegen, es heti 7 napbol garantaltan dolgozom 5on. Na jo, multheten hetbol het volt. (Apuka, ne haragudj, szombaton fel 4ig dolgoztam, es nem ertem el a deli miset sem, delutantol meg megint dolgoztam.. es sajnos a mostani heten is ez lesz. De majd lefekves elott elmondom... Our Father, who art in heaven... :)

Szoval meg egy gondolat.
Ritkan irok, tudom tudom.. ilyenkor sokminden megfordul az ember fejeben.. miert nem ir, miert nem jelez, legalabb egy kis morze-jelet kuldhetne... vagy lehet hogy..? lehet hogy eppen meg..hal?
Szo sincs rola. Csak élek. :)



2 megjegyzés:

  1. Ha Andoréknak a csokifondue, akkor nekünk egy egész estés felszolgálás:D (ha még emlékszel mit hol találsz)

    VálaszTörlés
  2. Na ha ilyen jól megy már a terítés, akkor tudod mi vár rád az összes vasárnapi családi ebéd előtt ugye??!! :P

    VálaszTörlés